Egy finom ebéd sikere sokszor a terítésen és az étkészleten múlik. Hiszen akkor tökéletes az ebéd, ha az egész asztal stílusos, szép és összhangban van. Hiába finom egy étel, ha az összecsapottan vagy csúnya tányéron van tálalva. A tálalás közel annyira fontos egy étteremben, mint az étel elkészítése, hiszen sok mindenki első ránézésre dönti el, hogy tetszik-e neki az adott étel.
Ha pedig az ízléstelenül van tálalva és díszítve, akkor könnyen lehet, hogy az embernek még az étvágya is elmegy tőle és bele sem kóstol. A tálalásnak mindig hívogatónak kell lennie, fel kell kelteni a vendég érdeklődését, hogy az ne tudjon ellen állni és biztosan megkóstolja a finomságot.
Mi múlik a tálaláson?
Fontos, hogy az étel ne csak finom, de szép is legyen. A főzés egy olyan kreatív művészet, amivel egyszerre több érzékszervünkre is tudunk hatni. Az első érzékszerv pedig a látás. Amikor megpillantjuk az ételt, nagyjából egy pillanat alatt el is dől, hogy tetszik-e nekünk, attól függetlenül, hogy sokszor azt se tudjuk, milyen ízre számítsunk.
Hiszen gondoljunk bele, nem veszünk szívesen egy olyan ételt a szánkhoz, ami egyáltalán nem gusztusos számunkra. Fontos tehát, hogy a kitalált étel esztétikus és vonzó legyen a vendég számára. Látszódjon rajta hogy igényes és szép alapanyagokból lett elkészítve. Ha ezekre odafigyelünk, biztosan azonnal kedvet csinálunk az étel elfogyasztásához.
Sokan úgy is tartják, hogy a tálalás koronázza meg a főzést. Ezért jó, ha a szürke hétköznapokon se hanyagoljuk el az ízléses és igényes tálalást. Ünnepekkor szeretünk odafigyelni arra, hogy az étel, amit az emberek elé teszünk ne csak finom, de szép is legyen és a hétköznapokban sajnáljuk az erre fordított időt és energiát. Pedig egy snassz főzeléket is szuperül fel tudunk dobni egy szép tálalással és díszítéssel.
Fontos hogy tudjuk, melyik tányér a divatos!
A tálalás legfontosabb eleme természetesen a szép tányér. Hasonlóan, mint a ruháknál, egy tányér is lehet divatos, ezért legyünk erre is figyelemmel. Manapság igen kedvelt az egyszerűbb színű, minta nélküli tányér, mely valamilyen különleges, geometrikus formájú.
Legyen szó a sima kör alakú tányérról, mely vékony peremmel rendelkezik, de nagyon divatos manapság a kocka és a négyzet alakú tányérok is. Köztudott tény, hogy egy egyszínű, egyszerűbb, letisztultabb tányéron sokkal jobban kiemelkedik az étel maga, mint egy csicsás, színes darabon. Tálaláshoz való eszközöket válogathatunk a gasztronagyker.hu weboldalán található hatalmas kínálatból is!
Képzeljük csak el, mennyivel jobban mutat egy teljesen fehér kör alakú tányéron egy élénk színű gyümölcsökből álló desszert, mint mondjuk egy tarka-barka tányéron. Sokkal jobban előjönnek fehér háttéren a kontrasztos színek és a formák is.
Ugyanennyire kedvelt még az egyszínű fekete, vagy sötétbarna tányér is. Hatalmas robbanásként tört be hazánkba is az egyre divatosabb márványozott tányér, melyet különösen a desszerteknél szeretnek használni.
Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy az étel ne legyen zsúfolt, sose legyen a tányér teljesen tele. Jól mutat, ha megpróbáljuk valamennyire elkülöníteni egymástól az alkotóelemeket, hogy esztétikus és a szemünknek szép és rendezettnek tűnjön a tányér.