Egy kés csak annyira jó, mint a rozsdamentes acél, amiből készült. Ez mind az evőeszközökre, mind a sebészeti eszközökre igaz. A legjobb rozsdamentes acélötvözetnek korrózióállónak kell lennie a konyhai felhasználáshoz.
A svájci bicskák által használt rozsdamentes acélötvözet
Különböző rozsdamentes acélötvözetek léteznek – mindegyiknek más a kémiai összetétele. Egyes ötvözetek keményebbek, mint mások – ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig megőrzik élüket. A legnépszerűbb stainless steel for kitchen knifes production az a 1.4116 (más néven X50CrMoV).
Mindenki hallott már a svájci bicskákról. Ez egy csúcskategóriás termék, amely az 1.4116 rozsdamentes acélnak köszönhetően kiváló minőséget biztosít.
Az 1.4116 rozsdamentes acél fizikai tulajdonságai
Az 1.4116 rozsdamentes acél kémiai összetételét 15% krómmal dúsították, ami korrózióállóságot biztosít az acélnak.
Hogyan válasszuk ki a tökéletes acélt egy konyhakéshez?
A konyhakések gyártásához tökéletes rozsdamentes acél kiválasztásakor figyelembe kell vennie az ötvözet kémiai összetételét. A legjobb, ha olyan rozsdamentes acélt használ, amely a kívánatos tulajdonságok jó egyensúlyával rendelkezik. Az olyan tulajdonságokat, mint a korrózióállóság, a keménység és az él megtartása, mind figyelembe kell venni.
A tökéletes konyhakés összes tulajdonsága megmagyarázva
Beszéltünk arról, hogy olyan rozsdamentes acélötvözetet használjunk, amely a legjobb tulajdonságok jó egyensúlyával rendelkezik. Most kibővítjük, hogy mik ezek a tulajdonságok.
Keménység
Az 1.4116 rozsdamentes acél Rockwell-keménysége 54 és 57 HRC között van. Ez azt jelenti, hogy alacsony keménységű acélról van szó. Ennek a keménységnek az oka az alacsony széntartalom.
Korrózióállóság
Egy jó konyhakésnek megfelelő korrózióállósággal kell rendelkeznie. A konyhai környezet gyakran nedves – és a kések gyakran vágnak savas ételeket. A kések tisztítása is okozhat korróziót (víz és vegyszerek is), ezért az 1.4116 rozsdamentes acél 15%-os krómtartalmának köszönhetően jobb védelmet nyújt.
Él megtartás
Az él megtartása a kés élének hosszabb ideig történő megőrzése. Az 1.4116 rozsdamentes acél közepes széntartalma azt jelenti, hogy élezni kell, de nem olyan gyakran, mint más típusú késeket.
Keménység
Az 1.4116 rozsdamentes acél kiváló anyag az általános használatra szánt konyhai késekhez. Az acél ellenáll a forgácsolásnak és a törésnek, így ideális konyhakés.
Az 1.4116 rozsdamentes acél az egyik olyan acélfajta, amelyet általános konyhai kések készítéséhez érdemes használni. Korrózióálló, és bár élezni kell – szívósságának köszönhetően hosszú ideig biztosan számíthat rá.