A Jagermeister a világ egyik leghíresebb gyomorkeserű likőrje, mely mindmáig Németország alsó-szászországi régiójában készül több mint 50 különböző gyógynövény felhasználásával. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően bizonyított, hogy mértékletes fogyasztása pozitív hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre. A 35 százalékos alkoholtartalommal rendelkező eredeti változatát a legtöbb helyen tisztán fogyasztják, méghozzá erősen behűtve – ilyenkor érezteti leginkább különleges aromáit –, de rengeteg koktélreceptben is központi szerepet kap, ezáltal hol kólával, hol narancslével, de tejjel, kakaóval és sörrel egyaránt gyakran keverik.
A Jagermeister története
Az ital eredeti receptje – melyet a gyártó mindmáig hét lakat alatt őriz – 1934-ben lett papírra vetve, noha korábban is ismerték Németországban, ahol eredetileg elixírként, azaz gyógyhatású készítményként tekintettek rá. Sorozatgyártása 1935-ben indult el, évtizedeken át pedig csak a németek kiváltsága volt, de a hetvenes években a Jagermeister jelentős bővülésbe kezdett, így megindult az ital exportja, aminek jóvoltából ma már több mint 80 országban megtalálható a boltok polcain. A termék ezzel kiérdemelte a legsikeresebb német alkoholos terméknek járó elismerést, hiszen jelenleg sokkal többet adnak el belőle külföldön, mint az országhatárokon belül.
Bár a legtöbb államba már palackozva jut el a Jagermeister, a világ négy pontján azonban működnek engedélyezett palackozók, ahol a nagy tételben szállított alapfőzetet alkohollal, vízzel és cukorral elegyítve készre párolják és üvegekbe töltik. Az ital alapja – amihez pontosan 56 különböző gyógynövényt használnak fel – azonban csak és kizárólag Wolfenbüttelben készül annak érdekében, hogy a recept titkát megőrizzék, a minőség pedig mindenhol egységes maradhasson.
A Jagermeister típusai
Jagermeister
A népszerű gyomorkeserű klasszikus változata, mely közel egy évszázada változatlan receptúra alapján készül több mint 50 gyógynövényből és fűszerből. A németekre jellemző precizitással készülő ital 35 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedhet, miközben rengeteg összetevőjét már a felbontás után érezhetjük az orrunkban, olyan gyógynövényekkel és fűszerekkel a középpontban, mint a gyömbér, az ánizs vagy a kardamon.
Ez a határozott összhatás később az ital ízvilágából is azonnal érezhető lesz, hiszen a krémes zamathoz erőteljes gyógynövényes jelleg társul, alapvetően édeskés, de enyhén kesernyés aromák társaságában, melyek meglepően nagy harmóniában vannak egymással. Ezt leginkább a német tölgyfahordós érlelésnek köszönheti az ital, mely az elkészítési folyamat igazán fontos eleme. A Jagermeister annyira határozott és egyedi ízzel van megáldva, hogy fogyasztása önmagában ajánlott, méghozzá jól behűtve vagy kevés jégre töltve – igazi ízét a gyártó szerint -18 Celsius fokon képes megmutatni –, de több koktél és long drink alapjaként is szolgálhat, így érdemes kísérletezni vele. Többféle típusban és kiszerelésben kapható, a legnépszerűbb a 0,7 literes verziója.
Jagermeister Scharf
A Jagermeister Scharf az eredeti és klasszikus német gyomorkeserű alaposan továbbfejlesztett változata, mely minden eddiginél tüzesebb formában kínálja ennek a különleges italnak az élvezetét. Egy jéghideg, de mégis csípős ízvilágú termékről beszélünk, melyben az 56 különböző gyógynövényt extra gyömbérrel dobták fel. Ez a plusz összetevő már rögtön a felbontás után megcsapja az orrunkat, hiszen az erőteljes gyógynövényes aromavilág mellett azonnal érezzük majd a gyömbér pikáns illatát, ami az első korty után a szánkba, majd a torkunkba is átköltözik.
Hogy milyen érzés az, ha egy ital egyszerre fagyaszt és éget? Erre a kérdésre ad választ a Jagermeister Scharf, melyet a gyömbéres alapok kifejezetten csípőssé, tüzessé és merésszé, mi több szenvedélyessé tettek, ezzel egy olyan élményt biztosítva kóstolójának, amihez foghatót korábban még soha nem tapasztalt. A gyömbér mellett természetesen az ánizs, a kardamon és a citromos aromák is nagy szerepet kaptak, miközben a keserű és az édes ízek olyan harmóniát ápolnak egymással, hogy az egészen különlegessé teszi a végeredményt.
Emiatt a Jagermeister Scharf fogyasztása főként önmagában ajánlott – a gyártó itt is -18 Celsius fokon ígéri a legjobb összhatást –, de bátran kísérletezhetünk vele koktélokban, hiszen tüzessége igazán különleges megoldásokra ad lehetőséget.
Jagermeister Manifest
Bár sokan úgy vélik, hogy a járt utat a járatlanért nem szabad elhagyni, a Jagermeister azonban a Manifesttel merész dolgot álmodott meg, méghozzá kifejezetten nagy sikerrel. A kérdéses italtípus alapját a klasszikus recept adja, de kisebb-nagyobb módosításokkal, ezáltal négy helyett például ötször áztatják be a növényeket a készítők, az érlelés pedig két fázisban zajlik. Ennek részeként a korábban készült, nagyobb hordókban érlelt macerátumhoz kisebb hordókban ért párlat kerül, aminek hatására olyan ízek szabadulnak fel az italban, amire korábban még nem volt példa. Különösen erőteljessé válnak például a hordókból eredeztethető fás, tölgyes stílusjegyek, amivel a végeredmény sokkal testesebb és komplexebb lett.
A klasszikus Jagermeisterhez mérten mindezt magasabb, 38 százalékra emelt alkoholtartalommal kínálja a gyártó, méghozzá olyan extrákkal, mint a 10 százalékkal csökkentett cukorfelhasználás. A Manifest ennek hála természetesen már a felbontás után sokkal határozottabb aromákat áraszt magából, rögtön megcsapja az orrunkat a hagyományos Jagermeister-hatás, azonban határozott extrák társaságában, ami az ízében szintén megfigyelhető lesz, hiszen a gyógynövényes zamaton túl határozottabbá válnak benne a fás és vaníliás megoldások. Egy nagyon limitált darabszámban készülő italról van szó, mely önmagában, aperitifként, de koktélokhoz keverve is jó választás, azonban az aranyszabály itt is érvényes: kizárólag jól behűtve fogyasztandó!