logo

Finanszírozás és Vállalkozás Magazin

  • Fvm.hu
  • Autó
  • Gazdaság
  • Életmód
  • Finanszírozás
  • Ingatlan
  • Marketing
  • Szolgáltatás
  • Tech
  • Utazás
  • Vállalatok

    Fvm.hu » Életmód » A Jagermeister történetéről és típusairól

    A Jagermeister történetéről és típusairól

    • fvmadmin
    • 16 dec 2019
    • Életmód

    A Jagermeister a világ egyik leghíresebb gyomorkeserű likőrje, mely mindmáig Németország alsó-szászországi régiójában készül több mint 50 különböző gyógynövény felhasználásával. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően bizonyított, hogy mértékletes fogyasztása pozitív hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre. A 35 százalékos alkoholtartalommal rendelkező eredeti változatát a legtöbb helyen tisztán fogyasztják, méghozzá erősen behűtve – ilyenkor érezteti leginkább különleges aromáit –, de rengeteg koktélreceptben is központi szerepet kap, ezáltal hol kólával, hol narancslével, de tejjel, kakaóval és sörrel egyaránt gyakran keverik.

    A Jagermeister története

    Az ital eredeti receptje – melyet a gyártó mindmáig hét lakat alatt őriz – 1934-ben lett papírra vetve, noha korábban is ismerték Németországban, ahol eredetileg elixírként, azaz gyógyhatású készítményként tekintettek rá. Sorozatgyártása 1935-ben indult el, évtizedeken át pedig csak a németek kiváltsága volt, de a hetvenes években a Jagermeister jelentős bővülésbe kezdett, így megindult az ital exportja, aminek jóvoltából ma már több mint 80 országban megtalálható a boltok polcain. A termék ezzel kiérdemelte a legsikeresebb német alkoholos terméknek járó elismerést, hiszen jelenleg sokkal többet adnak el belőle külföldön, mint az országhatárokon belül.

    Bár a legtöbb államba már palackozva jut el a Jagermeister, a világ négy pontján azonban működnek engedélyezett palackozók, ahol a nagy tételben szállított alapfőzetet alkohollal, vízzel és cukorral elegyítve készre párolják és üvegekbe töltik. Az ital alapja – amihez pontosan 56 különböző gyógynövényt használnak fel – azonban csak és kizárólag Wolfenbüttelben készül annak érdekében, hogy a recept titkát megőrizzék, a minőség pedig mindenhol egységes maradhasson.

    A Jagermeister típusai

    Jagermeister

    A népszerű gyomorkeserű klasszikus változata, mely közel egy évszázada változatlan receptúra alapján készül több mint 50 gyógynövényből és fűszerből. A németekre jellemző precizitással készülő ital 35 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedhet, miközben rengeteg összetevőjét már a felbontás után érezhetjük az orrunkban, olyan gyógynövényekkel és fűszerekkel a középpontban, mint a gyömbér, az ánizs vagy a kardamon.

    Ez a határozott összhatás később az ital ízvilágából is azonnal érezhető lesz, hiszen a krémes zamathoz erőteljes gyógynövényes jelleg társul, alapvetően édeskés, de enyhén kesernyés aromák társaságában, melyek meglepően nagy harmóniában vannak egymással. Ezt leginkább a német tölgyfahordós érlelésnek köszönheti az ital, mely az elkészítési folyamat igazán fontos eleme. A Jagermeister annyira határozott és egyedi ízzel van megáldva, hogy fogyasztása önmagában ajánlott, méghozzá jól behűtve vagy kevés jégre töltve – igazi ízét a gyártó szerint -18 Celsius fokon képes megmutatni –, de több koktél és long drink alapjaként is szolgálhat, így érdemes kísérletezni vele. Többféle típusban és kiszerelésben kapható, a legnépszerűbb a 0,7 literes verziója.

    Jagermeister Scharf

    A Jagermeister Scharf az eredeti és klasszikus német gyomorkeserű alaposan továbbfejlesztett változata, mely minden eddiginél tüzesebb formában kínálja ennek a különleges italnak az élvezetét. Egy jéghideg, de mégis csípős ízvilágú termékről beszélünk, melyben az 56 különböző gyógynövényt extra gyömbérrel dobták fel. Ez a plusz összetevő már rögtön a felbontás után megcsapja az orrunkat, hiszen az erőteljes gyógynövényes aromavilág mellett azonnal érezzük majd a gyömbér pikáns illatát, ami az első korty után a szánkba, majd a torkunkba is átköltözik.

    Hogy milyen érzés az, ha egy ital egyszerre fagyaszt és éget? Erre a kérdésre ad választ a Jagermeister Scharf, melyet a gyömbéres alapok kifejezetten csípőssé, tüzessé és merésszé, mi több szenvedélyessé tettek, ezzel egy olyan élményt biztosítva kóstolójának, amihez foghatót korábban még soha nem tapasztalt. A gyömbér mellett természetesen az ánizs, a kardamon és a citromos aromák is nagy szerepet kaptak, miközben a keserű és az édes ízek olyan harmóniát ápolnak egymással, hogy az egészen különlegessé teszi a végeredményt.

    Emiatt a Jagermeister Scharf fogyasztása főként önmagában ajánlott – a gyártó itt is -18 Celsius fokon ígéri a legjobb összhatást –, de bátran kísérletezhetünk vele koktélokban, hiszen tüzessége igazán különleges megoldásokra ad lehetőséget.

    Jagermeister Manifest

    Bár sokan úgy vélik, hogy a járt utat a járatlanért nem szabad elhagyni, a Jagermeister azonban a Manifesttel merész dolgot álmodott meg, méghozzá kifejezetten nagy sikerrel. A kérdéses italtípus alapját a klasszikus recept adja, de kisebb-nagyobb módosításokkal, ezáltal négy helyett például ötször áztatják be a növényeket a készítők, az érlelés pedig két fázisban zajlik. Ennek részeként a korábban készült, nagyobb hordókban érlelt macerátumhoz kisebb hordókban ért párlat kerül, aminek hatására olyan ízek szabadulnak fel az italban, amire korábban még nem volt példa. Különösen erőteljessé válnak például a hordókból eredeztethető fás, tölgyes stílusjegyek, amivel a végeredmény sokkal testesebb és komplexebb lett.

    A klasszikus Jagermeisterhez mérten mindezt magasabb, 38 százalékra emelt alkoholtartalommal kínálja a gyártó, méghozzá olyan extrákkal, mint a 10 százalékkal csökkentett cukorfelhasználás. A Manifest ennek hála természetesen már a felbontás után sokkal határozottabb aromákat áraszt magából, rögtön megcsapja az orrunkat a hagyományos Jagermeister-hatás, azonban határozott extrák társaságában, ami az ízében szintén megfigyelhető lesz, hiszen a gyógynövényes zamaton túl határozottabbá válnak benne a fás és vaníliás megoldások. Egy nagyon limitált darabszámban készülő italról van szó, mely önmagában, aperitifként, de koktélokhoz keverve is jó választás, azonban az aranyszabály itt is érvényes: kizárólag jól behűtve fogyasztandó!

    • Előző
    • Következő

Legnépszerűbb Hírek

  • Mi az a „chipsadó”?
  • Robogót milyen jogsival lehet vezetni?
  • Mikor érdemes magán fogorvoshoz menni?
  • Okos otthonok – avagy nem baj, ha úgy felejtetted a tűzhelyet
  • A világ 3 leghíresebb vállalata
  • Nem mindegy, melyiket választod: a logók 7 típusa – I. rész
  • Mikor érdemes Törökországba utazni?
  • Levegő fertőtlenítő házilag az otthoni fellélegezésért
  • Itt van a 2016-os nyugdíjpénztárak és hozamok listája!
  • Amikor a munkahely valóban csábító

Gazdaság

Amit tudni érdemes a Kft. alapításról.

10:31 26 márc 2025

Karrier a természet és a Mátra ölelésében – Heves vármegye munkalehetőségei.

15:52 24 júl 2024

Székhelyszolgáltatás: minden, amit tudni érdemes.

15:20 22 júl 2024

Így válaszd ki a legjobb bankszámlát!.

09:17 31 máj 2024

A kézbesítési megbízott szerepe.

12:48 23 máj 2024
2025 Fvm.hu – Finanszírozás és Vállalkozás Magazin. Minden jog fenntartva
Designed By Themeum