Reggel, csörög a vekker. Ismerős igaz? Ha szereted a feketét, akkor valószínűleg a hajnalt egy csészényi koffein varázsolja lendületesebbé. Aztán persze jöhet a délelőtti adag, meg az ebéd utáni és a délutánt sem érdemes kifelejteni a felsorolásból. Na, de hogyan tehetsz rá még egy lapáttal – na nem a kávé mennyiségére, hanem az ízlelés minőségére?
Vigyázz, kész, mehet a daráló?
A kávédaráló az az eszköz, ami joggal kér helyet magának az életedben. Természetesen ma már nem a kézi variációk aratnak, amik egykor egyedüli alternatívának számítottak. Az elektromos technológiának köszönhetően olyan berendezések láttak napvilágot, amik finoman szólva is a csúcson teljesítenek funkcionalitás terén. Könnyedén beállíthatod, hogy pontosan hány gramm kávét szeretnél őrölt formában viszontlátni és természetesen a finomságot is testre, na meg ízlésre szabhatod.
A kérdés már csak az, hogy mi értelme ennek, amikor a kávé történetesen könnyedén megvásárolható eleve őrölt formában? Jogos a felvetés, viszont ha még nem tapasztaltad, akkor érdemes a következőket ízlelőbimbónyi közelségből letesztelni: a lefőtt kávénak teljesen más az íze akkor, ha az őrlemény friss. Ennek az az oka, hogy a kávészemekben található illóanyagok, szinte azonnal felszabadulnak darálás közben, ezzel igazán karakteressé, egyedivé varázsolva a kávét. Ám, ha az őrlemény sokat áll, várakozik, akkor még megfelelő, vákuumos csomagolás mellett sem védhető ki ezen komponensek „elszökése”. Magyarul a kávéélmény garantáltan csorbul.
A jól ismert ízek is tartogathatnak meglepetéseket?
De még mennyire! Mindennek köszönhetően a megszokott kis kávédat nem feltétlenül muszáj lecserélned. Elég, hogyha az őrlés mellett döntesz, ami a daráló segítségével amúgy gyerekjáték. Semmiféle nehézséget nem jelent, és igazán időben sem követel tőled sokat. Ha reggel öt plusz perced van az már bőven elég, de akár előző este is bekészítheted a másnapi feketét. Az biztos, hogy ezzel az egyszerű trükkel vadonatúj ízélményekkel gazdagíthatod a kortyolásaidat!