Aki bármilyen módon érintett lehet az élelmiszeriparban eléggé valószínű, hogy hallott már a detektálható eszközökről. Ezek a fém- és, vagy röntgendetektorokkal kimutatható tárgyak nagyban hozzájárulnak az élelmiszerek idegen anyaggal történő szennyeződésének megelőzéséhez, melynek negatív következményeit minden élelmiszeripari cég szeretne elkerülni. Hogyan működnek ezek a detektálható eszközök? Mivel tudnak többet, hogy ezeket kimutatják a detektorok ellentétben a nem detektálható eszközökkel? Kezdjük a felfedezést a legelején!
Detektálható: Mi? Mivel? Mikor?
Az, hogy valami detektálható vagy sem, az a vizsgáló eszköztől is függ, például az emberi test nem mágnesezhető, szemben a fémekkel. Ezért egy mágneses anyagokra becsipogó kapun, ha nincs rajtunk ferromágneses anyag, akkor gond nélkül áthaladhatunk; a kapu nem fog jelezni. Ugyanez a példa igaz, az élelmiszerekbe kerülő szennyeződések esetén is.
Az élelmiszerbiztonságra ma egyre több figyelmet fordítanak, aminek egyik jelentős aspektusa az élelmiszerek szennyezettségének mértéke. Az élelmiszerekbe olykor bekerülő idegen anyagok detektálására évtizedek óta alkalmaznak különféle berendezéseket; többnyire fém- és, vagy röntgendetektorokat. A fémdetektorokkal az élelmiszerbe kerülő mágnesezhető fémek, nem mágnesezhető fémek és a rozsdamentes acél is detektálható; röntgennel pedig nagyobb sűrűségű anyagok, mint például a csont, a kő és a porcelán.
De mi a helyzet a gyárban használatos műanyag eszközökkel? Azokat mi mutathatja ki?
Problematikus műanyagok
A műanyagok gyorsan népszerűvé váltak mind a hétköznapi, mind az ipari felhasználók körében. Könnyűek, könnyen alakíthatóak, színesek, sokoldalúak, korlátlanul elérhetőek és olcsóak, ennek ellenére nem tökéletesek.
Az élelmiszeripari alkalmazásuk az elején azért is ütközött akadályokba, mert alacsony sűrűségük miatt nem voltak detektálhatóak röntgennel. Mivel nem tartalmaznak fémet, nem vezetik az elektromos áramot és nem mágnesezhetőek, így a fémdetektorok sem érzékelik őket. Ezért a műanyag anyagokkal szennyezett élelmiszer “hiba nélkül” jut át az ellenőrzésen, ami egy jelentős élelmiszerszennyeződési lehetőség.
Ha a szennyezett élelmiszer eljut a fogyasztóhoz, annak komoly következményei lehetnek, nem csak anyagi, de szakmai és vevőbizalmi vonzatai is vannak, ami az adott gyártó jövőjét nagyban befolyásolhatja.
Ezért már évekkel ezelőtt felmerült az igény olyan műanyag eszközökre, amelyek az élelmiszeriparban alkalmazott berendezésekkel is detektálhatóak.
Detektálható műanyagok
A műanyagok nem természetes anyagok, vagyis összetételüket szabadon alakíthatják a szakemberek. Ezért hamar rájöttek, hogy hogyan lehet az egyszerű műanyagokból detektálható változatokat készíteni: a műanyag polimerjéhez fémet adtak, amellyel a belőle készült tárgyak detektálhatókká váltak a fémvizsgálóban. Megszületett tehát az alapgondolat; már “csak” az arányokat kellett kikísérletezni.
A detektálható műanyag minél több fémet tartalmaz, annál könnyebben észrevehető a fémvizsgálók által. A megnövekedett fémtartalom azonban rontja a műanyag minőségét, és ezért sérülékenyebbé is válik, ez pedig ismét csak növeli az élelmiszerszennyeződés veszélyét. Ezért van nagy szükség az olyan szakemberekre, akik kikísérletezik a legalkalmasabb összetételi arányokat.
A fémek hozzáadásával a műanyagok nem csak a fémvizsgálók, de a röntgen számára is detektálhatóvá válhatnak (kalibráció függvényében), hiszen ezzel együtt sűrűségük is megnő.
A detektálható műanyagok tulajdonságai
Előnyök és hátrányok a detektálható műanyagok esetén is sorolhatóak.
A detektálható műanyagok előnyei:
- Sokoldalúan felhasználhatóak
- Tulajdonságaik könnyen módosíthatók
- Fémdetektálhatóak
- Színesek
- Könnyű súlyúak
- Elérhetőek a piacon
- Emberi szervezetre káros anyagokat nem tartalmaznak
- Beépíthetőek a HACCP-be
- Olcsóak
A detektálható műanyagok korlátai:
- A fémtartalom növelésével romlik a szilárdságuk
- Savállóságuk és hőstabilitásuk korlátozottabb
- Inkább a nagyobb darabokat érzékeli a legtöbb fémdetektor
Mi készülhet detektálható műanyagból?
Az ipar minden területén, de az élelmiszer-, a vegyi- és a gyógyszeriparban különösen kedveltek a detektálható eszközök a fokozott biztonsági előírások miatt. Tárolóedények, használati eszközök, író- és irodaszerek, takarító- és munkavédelmi eszközök egyaránt készülhetnek detektálható műanyagból. A detektálható műanyagok könnyen színezhetőek, ami nem csak kiemeli az eszközt a környezetéből, de fel is dobhatja a dolgozók munkaóráit!
Ha élelmiszeripari eszközökről van szó, fontoljuk meg a detektálható műanyagból készülteket: korszerű, praktikus és “előíráskövető” segítségei lehetnek minden élelmiszeripari üzem részlegének!